Creëren van merkloyaliteit door shopper marketing

De loyaliteit van een klant wordt even kort door de bocht gekenmerkt door de herhalingsaankoop. Die keuze weerspiegelt de bewuste of onbewuste voorkeur van de koper voor een aanbod in vergelijking met dat van de concurrentie.

Sommige bedrijven hebben de neiging om nieuwe klanten aan te trekken in plaats van een duurzame relatie met hun bestaande klanten aan te gaan. Een klantenbindingsstrategie die via verschillende kanalen wordt opgebouwd, heeft echter veel positieve aspecten. Een trouwe klant zal altijd meer kopen. Studies tonen aan dat merken hun winst met maar liefst 25 tot 95% kunnen verhogen als zij een toename van 5% in loyaliteit kunnen bewerkstelligen.

In een maatschappij waar de consument steeds volatieler wordt, is het opbouwen van een loyale klantenkring een onmiskenbaar concurrentievoordeel.

Een trouwe klant die een goede ervaring heeft met het merk, zal het eerder aanbevelen aan zijn directe omgeving. Studies hebben aangetoond dat 60% van de kopers, voordat ze een grote investering doen, op zoek zijn naar persoonlijke geruststelling voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Toegenomen klanttevredenheid bevordert mond-tot-mondreclame en loyaliteit van de klant en beïnvloedt zo de aankoopbeslissing.

Gelijktijdig met dat merkentrouw van de consument bevorderd wordt, kunnen de waarden en het imago van het merk worden verbreed en kan tegelijkertijd de bekendheid worden vergroot. Dit virale marketingfenomeen, dat vandaag de dag nog effectiever is door sociale netwerken, maakt het mogelijk om nieuwe klanten te winnen door middel van aanbevelingen en zo verkoop te verhogen.

Om te zorgen voor een continue communicatie is het daarom belangrijk om te investeren in instrumenten voor klantenbinding. Hoe meer voordelen merken de consument kunnen bieden, hoe groter de kans op het opbouwen van klantenbinding. Door het aanbieden van gedifferentieerde en gepersonaliseerde aanbiedingen kan de consument worden behouden. Het is dan ook mogelijk om economische crises en schommelingen te overleven zonder de uitgaven voor marketing aanzienlijk te verhogen.

Boeiende presentatie van een merk kan in een sterk concurrerende markt doorslaggevende concurrentievoordelen opleveren

Aangezien veel bedrijven vergelijkbare producten en diensten aanbieden tegen vergelijkbare prijzen, is dé manier om klanten te winnen en te behouden: intelligente differentiatie.

Hier blijkt shopper marketing een krachtig instrument te zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om merken op een duurzame manier te presenteren. Het succes van shopper marketing houdt rechtstreeks verband met de nabijheid van het product bij de potentiële koper. Door te anticiperen op wensen en behoeften van de consument kan je merk toegevoegde waarde creëren.

Shopper marketing richt zich dus niet alleen op nieuwe klanten, maar bevordert ook de loyaliteit van bestaande klanten. Zoals al beschreven in het eerste deel, moeten bedrijven meer aandacht besteden aan het tevredenstellen van vaste klanten en shopper marketing kan de perfecte ondersteuning zijn.

Shopper marketing gaat gepaard met persoonlijke interacties die met andere marketinginstrumenten nauwelijks te realiseren zijn. Persoonlijke interactie is belangrijk voor klanten op vele niveaus en kan leiden tot een duurzame relatie tussen merk en consument. Aangezien het succes van shopper marketing gemakkelijk kan worden gecontroleerd en er makkelijk kan worden bijgestuurd, is deze vorm van marketing ook zeer flexibel. Hier is het verder belangrijk om ervoor te zorgen dat shopper marketing activiteiten professioneel worden uitgevoerd, omdat ze het visitekaartje van het product aan de consument vertegenwoordigen.

Met shopper marketing wordt het merk tot leven gebracht op het POS of zelfs buiten de winkel

Met shopper marketing kunnen klanten worden betrokken bij demonstraties en proeverijen  of zelfs culinaire workshops, maar ook mini-events behoren tot het repertoire van goede shopper marketingbureaus. De effectiviteit van shopper marketing campagnes is altijd gebaseerd op hun originaliteit en aantrekkingskracht. Shopper marketing campagnes kunnen het beste worden toevertrouwd aan ervaren dienstverleners die deskundig zijn op dit gebied. Merkambassadeurs die op deze campagnes worden ingezet zijn altijd cruciaal voor de laatste stap naar de kassa. De mensen in het veld staan bij alle ISMG-leden voorop en wat dat betreft is er bij de bureaus in alle landen sprake van vergelijkbaar DNA. Daarnaast is het ook van belang om locaties als retailers en verkooppartners aan te haken: dat draagt allemaal bij aan het succes van onze shopper marketingactiviteiten.

Wij staan tot jullie beschikking om deze veelomvattende taken uit te voeren.