Een netwerk voor de implementatie van multinationale shopper-marketingcampagnes

Globalisering en internet maken het voor bijna elk bedrijf mogelijk om zijn producten overal ter wereld aan te bieden en te verkopen; Marketing kent geen grenzen meer. In zo’n wereld kunnen merken en producten overal nieuwe markten veroveren en feitelijk ongelimiteerd nieuwe klanten winnen.

Toch is het de praktijk niet zo simpel om die nieuwe groepen kopers te bereiken, want het betekent dat merken en marketingstrategieën meestal toch lokaal moeten worden aangepast.

Het aanspreken van klanten op de thuismarkt is soms al een uitdaging, maar in andere landen moet je je ook meestal aanpassen aan de culturele en historische achtergronden, wil je succesvol zijn. Daarom is het zaak om bij de implementatie van een succesvolle internationale marketingcampagne altijd rekening te houden met de specifieke kenmerken van de afzonderlijke markten.

Marktstudies, evaluatie van verschillende scenario’s en strategieanalyses, ondersteund door feedback van lokale markten, helpen bedrijven bij het vinden van die optimale lokale marketingaanpak.

De aanpassing van shopper-marketing aan lokale markten varieert sterk. Er zijn bedrijven die wereldwijde strategieën creëren en slechts kleine aanpassingen doen, zoals bijvoorbeeld het simpelweg vertalen van een ‘global’ campagne in de lokale taal. Anderen ontwikkelen op hun beurt een specifieke aanpak voor elk land locatie onder de paraplu van de gekozen merkstrategie.

Omdat bij shoppermarketing een directe interactie met mensen wordt gezocht, beïnvloedt de culturele factor de communicatie aanzienlijk. Verder zijn ook politieke en juridische aspecten van invloed op acties: denk maar aan het verschil in beperkingen in afzonderlijke landen met betrekking tot reclame voor kinderen, medicijnen, sigaretten en alcohol.

ISMG, met vestigingen in verschillende Europese landen, kent de lokale markten en de voorwaarden die daar gelden: de demografische, economische, ecologische, technologische, politiek-juridische en ook sociaal-culturele bijzonderheden. Deze lokale ervaring is essentieel in die 1-op-1 communicatie met consumenten. Dat is soms doorslaggevend bij het veroveren van een markt, om er kosten efficiënt bezig te zijn en het vertrouwen van klanten te winnen.

Shopper Marketing is een veelzijdige marketingtool die, bij de juiste opzet, efficiënt is in het aantrekken en behouden van nieuwe klanten.

Als u vragen heeft over het opzetten van een multinationale shopper-marketingcampagne, neem dan gerust contact op met onze netwerkpartners.