Shopper Marketing in België en Nederland

Na de lockdowns in 2020 en 2021 kan de samenleving weer steeds meer open en herstelt de Nederlandse en Belgische economie zich snel. Dankzij de veerkracht van ondernemers en werkenden, de steunpakketten van de overheid en de vaccinatiecampagne herstelt de economie zelfs sneller dan verwacht en is feitelijk al weer terug op het niveau van voor de crisis. Uiteraard moet de verdere ontwikkeling van het coronavirus in de loop van 2022 geen nieuw roet in het eten gooien.
Voor de fieldmarketing-branche geldt nog altijd dat ze vrij conjunctuur-ongevoelig is, maar de lockdowns hebben de bestedingen in afgelopen 2 jaar flink teruggedrongen. Nu de economie zo snel herstelt, is de nieuwe uitdaging voor veel fieldmarketingbureaus in Nederland het vinden van voldoende geschikt personeel, iets dat ook in België steeds meer merkbaar wordt. Want het herstel is ook zichtbaar op de arbeidsmarkt. De werkloosheid was voor de pandemie al laag en steeg tijdens de crisis maar beperkt. Flexwerkers en jongeren raakten vaker hun baan kwijt dan anderen, maar momenteel zijn er meer vacatures dan werkzoekenden.

Corona liet ook zien dat de online bestedingen flink groeiden. De verwachting is dat dit zal doorzetten. Meer en meer consumenten, ook de babyboomers kennen inmiddels het voordeel van online. Aan de andere kant liet Corona ook zien dat lokaal meer gekocht werd. Het is maar de vraag of dit zich zal voortzetten als Corona bedwongen is.
De supermarkten verging het goed, nu mensen nog meer aangewezen waren op thuisconsumptie al moeten ze tegenwoordig vooral in de grote steden toch al wat marktaandeel inleveren aan de flitsbezorgers, waarbij het opvalt dat vooral veel jongeren er gebruik van maken en daarmee steeds minder in echte winkels komen.

Op ons vakgebied van Shoppermarketing waren er ook grote uitdagingen tijdens de pandemie. 1-op-1 contact was ineens het grote probleem en dat is nu juist belangrijk in Fieldmarketing.
Bij Monstercore Shopper Activation hebben we ook geschakeld en nieuwe manieren gevonden om de gebruikelijke merkactivaties aan te passen aan de beperkingen, maar ook aan de nieuwe mogelijkheden.
Monsterscore Shopper Activation verzorgt al bijna 20 jaar grootschalige samplingcampagnes en rondes van instore demonstraties voor FMCG-fabrikanten en dienstverleners in vrijwel alle retail-formules in Nederland en België.
We zijn goed in staat gebleken om grote samplings-campagnes en zelfs instort-demonstraties uit te vieren in Corona-tijd en zelfs tijdens lockdowns. We verspreidden nog steeds honderdduizenden samples voor grote fabrikanten als onder andere Nestlé, Heineken, Storck, Upfield en Unilever.

Dat was best opvallend en er werd soms vanuit andere ISMG-landen met een opgetrokken wenkbrauw naar gekeken, maar tijdens het vele onderlinge contact tussen de ISMG-bureaus tijdens de pandemie, voedden we elkaar ook telkens weer met ideeën en mogelijkheden. Dat was een zeer positieve bijkomstigheid tijdens deze uitdagende periode.
De vooruitzichten voor shopper marketing zijn voor het post-Corona tijdperk goed. Het wordt voor marketeers een steeds grotere uitdaging om mensen écht te bereiken en vooral ook de jongeren. Fieldmarketing is daarbij een zeer effectieve tool, waarbij er best nog wat meer aandacht geschonken kan worden aan het meetbaar maken ervan en dat is zowel een taak voor het bureau als de marketeer.

Voor Monstercore en haar klanten is ook duidelijk geworden dat de meerwaarde van onze internationale groep, de ISMG, steeds groter wordt. Het delen van niet alleen kennis en ervaring, maar ook mensen en middelen, levert steeds betere campagnes op. Er zijn voor onze gezamenlijke klanten daarbij zeer mooie voordelen te behalen in termen van zowel effectiviteit, efficiënte en de snelheid waarmee geschakeld kan worden.