Merkbekendheid vergroten met shopper marketing

Werkt u in retail? Dan is het u vast opgevallen dat de term “shopper marketing” de laatste tijd steeds vaker wordt gebruikt. Maar weet u precies wat ermee bedoeld wordt en vooral welk doel het dient?

De term shopper marketing omvat verschillende instrumenten met als doel een product op een innovatieve manier dichter bij de consument te brengen. Deze instrumenten zorgen voor interactie, vergroten de zichtbaarheid van het merk, stimuleren het proberen van producten en zorgen voor betere verkoopresultaten op het verkooppunt.

Shopper marketing is dát onderdeel van marketing dat erop gericht is een product of een heel bedrijf dichter bij de consument te brengen, direct en op locatie. De doelen van shopper marketing kunnen van bedrijf tot bedrijf verschillen, maar meestal gaat het om het vergroten van de naamsbekendheid en het verhogen van de verkoop.

En hoe kan shopper marketing worden ingezet om het merk op het POS te versterken?

Om tot een succesvolle shopper marketingstrategie te komen, is de eerste stap om uit te zoeken wat de beste manier is om klanten te benaderen. In plaats van de reclameboodschap via één enkel kanaal te verspreiden, probeert deze discipline te begrijpen welke communicatie nou het meest effectief is bij consumenten en ontwikkelt zij campagnes waarmee deze klanten perfect kunnen worden bereikt.

Bij het bepalen van de reclameboodschap en de campagnedoelstellingen moet worden nagegaan welke technieken het meest geschikt zijn op het verkooppunt en vooral in relatie tot de klant-gewoonten. Deze methoden omvatten:

Demonstraties en proeverijen

Het primaire doel is hier de potentiële koper te overtuigen om het product te proberen en te kopen. Als een verkoop niet gelijk mogelijk is, kan de demonstrateur alternatieve middelen gebruiken zoals kortingsbonnen of het uitdelen van klantenkaarten om de belangstelling van de klant voor het product te wekken.

Prijsacties

Speciale aanbiedingen zijn meestal bedoeld om klanten te bereiken die al trouw zijn aan het merk en hen ertoe aan te zetten bepaalde producten te kopen wanneer ze al in het schap liggen. Speciale aanbiedingen zijn bedoeld om producten onder de aandacht te brengen door middel van aantrekkelijkere prijzen, waarbij vaak formats worden gebruikt als “Buy One Get One Free” (BOGOF), “Single Product Discounting” of “Multibuy Discounting”.

Merchandisingmedewerkers

Promotoren spelen een centrale rol in shopper-marketingcampagnes. Indien nodig voeren zij gerichte acties uit die veel verder kunnen gaan dan alleen de presentatie van producten. Zij controleren of er voldoende voorraad is van de gepromote producten in de winkels. Zij zorgen voor de presentatie van de producten op de schappen, beheren de voorraad van de promotieartikelen (premiums) en verzamelen gegevens om meer kennis op te doen over de consumenten en hun gedrag.

Wilt u weten hoe wij succesvolle shopper marketing campagnes voor uw product ontwikkelen?

Lees hier meer over onze portfolio. Met vele jaren ervaring op het gebied van promotionele activiteiten beschikken de bureaus van de International Shopper Marketing Group over de competenties en de expertise die nodig is om uw merk optimaal te presenteren.