5 Tips voor het creëren van beleving voor de shopper

YES promotie winkelstraat Eindhoven

Concurrentie in de detailhandel is heviger dan ooit. Met de komst van nieuwe e-commerce websites hebben consumenten steeds meer mogelijkheden waar en wanneer ze hun tijd en geld kunnen besteden. Om concurrerend te blijven, moeten consumenten een goede reden krijgen om de binnenstad en winkelcentra te bezoeken. Daarom hier een paar onmisbare tips voor het creëren van een winkelervaring die zowel verkoop als naamsbekendheid vergroot.

1. Merkambassadeur in plaats van verkoper
Kopers kunnen de informatie en producten die ze nodig hebben gemakkelijk online vinden, dus de rol van de verkoper moet veranderen.
Inzet van merkambassadeurs in de winkel helpt kopers op die ontdekkingsreis door het aankoopproces. Idealiter worden de promotors hier winkelvrienden. Promoters spreken alle potentiële kopers aan, ondersteunen hen en creëren een winkelervaring die behoorlijk verschilt van die van een online aankoop.
Omdat het centrale aanspreekpunt bij het creëren van die winkelbeleving de promotor is, is het uitermate belangrijk om de juiste mensen te hebben. Een getrapt motivatie- en trainingsproces zorgt ervoor dat het ingezette personeel zich identificeert met het merk en de klanten. Dit is de enige manier voor een merkambassadeur om impactvolle merkervaringen te creëren.

2. Plezier aan fysiek winkelen
Zoals genoemd, zoeken kopers steeds vaker online naar nieuwe producten en diensten. Dus als je dan 1-op-1 met zo’n shopper staat, maak er dan wat van! Laat de consument het product ervaren, haal het van het schap en uit de verpakking. Ontdek hoe je iets op een unieke en ervaringsgerichte manier kunt presenteren. Kunt je het product samplen? Helemaal mooi: laat het product proeven, ruiken, voelen! Als consumenten op die manier een product kunnen ervaren, nog voordat ze het kopen, leidt dit natuurlijk tot een veel hogere koopbereidheid.

3. Interactie online en offline
Als je een webshop hebt (en dat moet je!), zorg er dan voor dat die online-presence hand in hand gaat met je fysieke locatie(s). Vergeet niet dat moderne consumenten meerdere kanalen en apparaten gebruiken tijdens hun winkeltrips. Afgezien van shoppen in een echte winkel, gebruiken ze hun telefoons, computers en tablets om producten te onderzoeken en te kopen.
Daarom is het belangrijk om niet alleen aanwezig te zijn op die verschillende kanalen, maar ook dat je klanten in staat stelt naadloos over te schakelen van fysiek naar digitaal en andersom.

4. Een overtuigend aanbod
Dus waarom moeten shoppers jouw product kopen en niet dat van een concurrent? Het kan zijn dat je een uniek product hebt boven alle andere in de categorie. Dat is dan natuurlijk top! Schreeuw het van de daken met een duidelijke boodschap, goede verpakking en een boeiend verkooppunt en merkambassadeurs in de winkel, die dit allemaal duidelijk aan je publiek kunnen uitleggen.
Als jouw categorie echter overvol is met veel andere merken die ook strijden om de aandacht, overweeg dan een speciaal aanbod om in eerste instantie op te vallen en consumenten met jouw product in een kooppatroon te krijgen. Verschillende instrumenten kunnen helpen om nieuwe kopers aan te trekken en dat hoeft niet eens altijd een prijskorting te zijn. Het kan ook een wedstrijd-mechanisme of gadget zijn bij aankoop.

5. Creëer winkel-beleving
Als je kopers wilt aantrekken en ook langdurig indruk wilt maken, creëer dan een ervaring die klanten inpakt en hun volle aandacht trekt.
Een beleving verlengt de tijd die een consument binnen is in een winkel en die extra tijd biedt dus mogelijkheden om ook wat dieper in te gaan op dingen.
Een positieve beleving in een winkel zorgt er ook voor dat jouw product langer blijft hangen of steeds weer terugkomt in de gedachten van kopers. Gebruik bijvoorbeeld virtual reality (VR): dat stelt shoppers in staat om jouw merk op compleet unieke manier te ervaren. Om iets virtueel te proberen voordat ze kopen, wat het bewustzijn, het plezier en de kans op aankoop vergroot.

Als jij ook nadenkt over een shopper-marketingtraject, waar wij je mogelijk bij kunnen helpen, neem dan contact op met jouw lokale bureau binnen de groep, want we helpen je graag verder.

Contact