Fieldmarketing als integraal onderdeel van de marketingmix

Fieldmarketing kan een grote invloed hebben op aankoopbeslissingen en levert, mits slim gebruikt, een grote bijdrage aan het verhogen van de verkoop en het succes van retailers.

Fieldmarketing gericht is niet alleen gericht op de winkelier zelf, maar ook op de directe omgeving van de winkel of zelfs nog breder. Elke plek die een connectie heeft met het verkooppunt kan daarom worden gebruikt voor de uitvoering van de fieldmarketingactiviteiten.

Ze bereiken de consument op verschillende plaatsen en op verschillende niveaus, bijv. infopunten die worden gebruikt om de aandacht van de consument op een bepaald product of dienst te richten en om daarover te vertellen.Dit gebeurt dus vaak op een locatie met veel bezoekersaantallen. Het doel is om mensen het product of de dienst te laten ervaren en uitproberen. Want alleen wie iets uitprobeert en het leert kennen, zal gemakkelijker de volgende stap naar een aankoop zetten.Promotieactiviteiten kun je gebruiken bij elk type communicatie voor een merk dat ernaar streeft de merkwaarde te verhogen door middel van promoties op de touchpoints. Kortom: het is bedoeld om naamsbekendheid te vergroten, producten te verkopen en mensen te betrekken bij een merk.

Fieldmarketing kan ook dienen als ondersteuning van merchandising met als doel het juiste product, in de juiste hoeveelheid, tegen de juiste prijs, op het juiste moment en met een perfecte visualisatie te presenteren.

Fieldmarketing vervangt klassieke marketing niet maar vult deze aan, vooral met betrekking tot sales en trade marketing.

Voor producenten en dienstverleners gaat marketing over het dichterbij de klant brengen van hun merken om het gewenste verkoopsucces te realiseren. Hiervoor wordt geïnvesteerd in merkopbouw, naamsbekendheid en merkbeleving. Tegen deze achtergrond moet fieldmarketing worden gezien als een essentieel onderdeel van elke marketingcampagne, aangezien het altijd gaat om directe interactie met klanten.

Hieronder twee voorbeelden uit de praktijk om te laten zien hoe fieldmarketing voor maximale resultaten kan zorgen:

  1. Een biermerk richt zijn communicatie en reclame op sportevenementen, met name voetbal. Het is waarschijnlijk dat consumenten het merk dat ze bij de laatste wedstrijd hebben gezien, de volgende keer dat ze boodschappen doen, top-of-mind zullen hebben. Omdat de bekendheid van de consument al hoog is, creëert dit een ideaal platform om promoties in de winkel te gebruiken om de aankoop te stimuleren, nieuwe mensen in het merk te trekken en de naamsbekendheid verder te vergroten.
  2. Een snackfabrikant, die een groot deel van zijn marketingbudget had geïnvesteerd in Out of Home-reclame en handelspromoties, zag aanvankelijk af van een buitendienst na de herlancering van zijn populaire snack. Toen het gewenste succes uitbleef, gaf het bedrijf vervolgens een extern verkoopteam de opdracht om de situatie op het POS te controleren en indien nodig bij te sturen. Nadat enkele fouten waren gevonden en gecorrigeerd, kon het bedrijf zijn hoge zichtbaarheid voor de consument herstellen en de verkoop weer verhogen. Auditing is een belangrijk item in fieldmarketing, vooral ook om erachter te komen waar en hoe er verbeteringen kunnen worden aangebracht.

We zien telkens weer de significante waarde die fieldmarketingactiviteiten hebben voor het verkoopsucces van een merk en het maakt niet uit of we dat bekijken in de Duitse, Engelse, Nederlandse, Spaanse, Portugese of Belgische markt. Het werkt overal hetzelfde: in de huidige marketingmix zijn fieldmarketingactiviteiten essentieel voor het succes van een merk. De activiteiten bieden kansen voor een flexibele, individuele en directe klantbenadering en dat valt bij iedere consument goed in de smaak.